A depresszió jelei

A depresszió jelei az életünkben

Milyen testi tüneteket okoz a depresszió?

A depresszió súlyos és rendkívül komplex betegség, amely uralja a beteg egész életét, és a lelki panaszok mellett fizikai jellegű fájdalmakkal, érzetekkel is jár. Dani az alvászavarok, fáradtság, levertség mellett gyakran panaszkodott a pszichotikus epizódokat követő depresszív szakaszokban fejfájásra, és néha egyáltalán nem érzett éhséget, majd túlzott étvágya támadt. Az étkezési és emésztési zavarok mellett gyakori lehet a nyaki- és hátfájás, hirtelen testsúly gyarapodás vagy csökkenés is felléphet. Sajnos a betegséget gyakran próbálják alkohol- esetleg droghasználattal elfedni, a kínzó tünetek enyhítésének reményében, ezért nem mindig egyértelmű a problémakör.

Depresszió jelei az arcon is megjelennek, hiszen a túlzott aggodalom, a tartós szorongás és félelem miatt állandó szomorúság telepszik ránk. 

Tesztelhetőek a  depresszió tünetei?

A Beck-féle depressziós skála visszajelzést ad nekünk a jelenlegi hangulati állapotunkra vonatkozóan. Fontos tudnunk azonban, hogy ez nem jelenti a depresszió diagnózisát, csupán kiindulópontként szolgálhat a problémáink feltérképezéséhez. 

Depresszió esetén kezdetben túlzott ingerlékenységet, feszültséget, fokozott érzékenységet is tapasztalhatunk. Nincs életkedvünk, nem tudjuk többé semmiben örömünket lelni, nincs motivációnk, energiánk. Sokat és gyakran sírunk. Ürességet, letargiát, szomorúságot érzünk. Halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok foglalkoztathatnak minket. A döntési képtelenség mellet önvád, rendkívül alacsony önbecsülés, önhibáztatás kínoz minket.

Többek között a szorongásos depresszió, az atípusos depresszió, a  bipoláris zavar (köznyelven: mániás depresszió) is a betegség fajtái közé tartozik, ezért a diagnózis felállítását mindenképpen bízzuk az orvosra.

Ha a nemek tekintetében vizsgáljuk, a depresszió tünetei férfiaknál nem mindig olyan egyértelműek, mint a nőknél. Gyakran ugyanis elfojtják illetve elfedik a betegséget, és gyengeségként élhetik meg a nehézségeket, ezért az orvoshoz is később juthatnak el. 

Depresszió tünetei gyerekeknél és tiniknél a kedélyállapot romlása mellett enerváltságban, apátiában, valamint az iskolai teljesítmény csökkenésében és viselkedésbeli zavarokban is megnyilvánulhatnak.

Szomorú tapasztalat, hogy az alkoholproblémák – amely hátterében az esetek túlnyomó többségében valamely mentális betegség áll – manapság kevésbé megbélyegzettek, mint a lelki gondok. Ha azonban a felszín alatt kutakodunk, megfigyelhetjük, hogy csaknem valamennyiünknél találhatunk olyan gyermek- vagy felnőttkori traumát, amely kiválthat lelki eredetű hullámvölgyet életünk egy-egy szakaszában. Legyen szó válásról, egy szeretett családtag vagy barát elvesztéséről, munkahelyi nehézségekről vagy testi-lelki bántalmazásról. Ahány ember létezik, annyiféle módon vagyunk képesek feldolgozni vagy elfojtani a stresszt és a traumákat. Valaki hamar át tud lendülni egy szakításon vagy feszült helyzeten, másnak életbevágó kihívást jelent ugyanez a probléma. Odafigyeléssel, családi, baráti segítségnyújtással, sok beszélgetéssel támaszt nyújthatunk egymásnak, hiszen ha már beszélgetünk a gondjainkról, nem fojtjuk el azokat, sokat tehetünk magunkért az önismeret és gyógyulás útján.

© 2020 Kulcsár Teodóra