Vendégírónk: Mit tegyél és mit ne hőség idején?
  Azaz, nekem mi vált be, mi segített…
— A teljesség igénye nélkül —

Tudom, mennyire nehéz, de kelj fel korán, legkésőbb 7-kor! Ekkor még hűvös van valamennyire.

  • Meglocsolhatod a növényeidet, virágokat.
  • Megsétáltathatod a kutyát.
  • Tehetsz egy kört a ház körül.
  • Ebédet készíthetsz, hogy ne a legnagyobb melegben kelljen! 
  • Készítsd el az aznapi italodat is! 

Nekem bevált a szálas zöldtea – citromfű tea kombó. Ezt szoktam variálni gyümölcstea, gyömbér vagy fahéj ízesítéssel. Fél liter vízzel forrázom le, leszűröm. Amíg forró, teszek bele egy kanál cukrot, vagy egy kanál mézet.  Felengedem hideg vízzel, egy két literes kancsóba, és C-vitamin porból egy mokkáskanállal teszek bele, megkeverem, aztán beteszem a hűtőbe.

Vizet is tartok a hűtőben, palackokban. Ha megszomjazom, akkor ezt a hideg vizet felöntöm langyossal, így nem gyullad be a torkom. Ha útnak indulsz, legyen nálad is folyadék, és nem árt egy papír arról, milyen gyógyszereket szedsz, s kit értesítsenek baleset esetén. Azt tapasztaltam, ha ez velem van, akkor nem történik baj. De azért nem kiabálom el.

Folyamatosan hallani tévéből, rádióból, hogy igyál sokat! Vigyázz! Ha többet iszol a kelleténél, azzal túlterheled a szíved és a veséd!

Akad otthon spricni, ugye? Amibe korábban szappan volt, vagy illatosító. Jól mosd ki! Tegyél bele csapvizet, tedd a hűtőbe pár órára, majd vedd ki és azzal fújogasd magad! 

Arc-, láb-, testradírt lehet gyakrabban használni, mint máskor! Eukaliptusz, menta, narancs, hogy csak néhányat említsek… Jól dörzsöld át magad vele, aztán zuhanyozz le! Ha hetente kétszer, háromszor megteszed, már meghálálja nem csak a bőröd, de a vérkeringésed is!

Ha nincs erőd bemászni a fürdőkádba, akkor egy lavór vízben áztasd a lábad, amíg jól esik! Majd jól kend be! A krémeket is tarthatod hűtőben, olyan jól frissítenek, hűsítenek! Könnyű krémeket válassz, a hőségben a pórusok kitágulnak.

Tornázz reggel és este 5-5 percet! Ha sikerül ezt tartani legalább egy hétig, akkor jutalmazd meg magad! Ne fagyival! Válaszd helyette a szezonális gyümölcsöt, krémjoghurttal elkeverve!

Amire még figyelni kell: a lelassult reflexek, nehézkesebb gondolkodás. Légy óvatos a közlekedésben, gyalogosan is!

A hőségben nem tesz jót, ha a mosatlanok tornyosulnak, ha a mosdó nem elég tiszta. A vasalást este végezd, amikor már nincs olyan meleg!

Viselj kényelmes, pamutból készült ruhákat és gyakran cseréld azokat!

Nekem nehezemre esik enni a nagy melegben, ezért apró falatokat készítek, “kis katonákat”, zöldség- és gyümölcssalátákat. Ha nincs étvágyam, akkor turmixokat készítek és úgy viszem be a megfelelő kalóriát.

© 2021 Ágnes Thei