Pánikbetegség

Mi a pánikbetegség?

Környezetünkben, ismeretségi körünkben egyre többen számolnak be pánikrohamról, amely a  legváratlanabb helyzetben törhet rájuk, “derült égből villámcsapásként” hirtelen fellépő, intenzív félelem, szorongás formájában. Saját tapasztalataink alapján az első tíz perc-negyed óra a legkínzóbb, majd körülbelül fél óra hosszáig húzódhat el ez az állapot.  Az illető erős rettegést érez, amelyet súlyos betegség tüneteként, akár halálfélelemként élhet meg. Úgy érzi, hogy nem kap levegőt, szorít a mellkasa, egyszerre hidegrázás és hőhullámok törnek rá. Egész testében reszket, zsibbadást észlel, szédül, forog körülötte a világ. Izzad, felszökik a pulzusa, kábultságot, kimerültséget érez. A komoly testi tünetek miatt gyakran hosszú idő telhet el a diagnózis felállításáig, hiszen számos kivizsgáláson eshet át a beteg, mire kiderül, hogy valójában a pánikbetegség az oka a problémáinak. A környezete sokszor hipochondernek tartja, “csak beképzeli magának, valójában nincs semmi baja” – legyinthetnek a sokadik negatív lelete után. 

Pánikbetegség okai rendkívül sokrétűek lehetnek, pontosan nehéz meghatározni őket. Mint bármely más pszichés betegség esetében, a pánik hátterében is az eltérő stresszkezelési képesség húzódhat meg. A genetika ugyanúgy közrejátszhat, bár sokaknál teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül bukkan fel a probléma. Nyilvánvaló, hogy a tartós stressz, a szorongás nem kedvező tényező a gyógyulásban. Életkor tekintetében sajnos a betegség nem válogat: mind fiatalkori, mind időskori pánikbetegség ismeretes.

Visszatérő pánikbetegség esetén a beteg az előzőleg megélt negatív tapasztalatait  szinte halálra rémülten várja bizonyos élethelyzetekben, így a roham a hasonló szituációkban újra és újra megjelenik. Fontos azonban tudni, hogy valójában nem mindig maga a helyzet okozza a pánikrohamot, ami sajnos bármikor és bárhol előtörhet. A pánikroham fajtái éppen ezen tényezők alapján osztályozhatóak. 

Mit tegyünk pánikroham esetén? 

A megelőzés ebben az esetben is rendkívül fontos: a gyógyult pánikbetegek receptje a tudatos életmód, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, sport lehet. Ám amikor a roham a markában tart minket, azonnali segítségre van szükségünk. A mi esetünkben sokat segítettek a különböző légző gyakorlatok: lassan, mélyen szívjuk be- és ki a levegőt, illetve szélsőségesen erős pánikroham esetén egy zacskóba lélegezzünk ki és be. Nagyon fontos lenne ilyen esetben egy segítő családtag vagy barát megnyugtató jelenléte, aki támogatja a beteget.

Hogyan győzzem le a pánikbetegséget?

Célszerű mindenképpen személyesen konzultálni a szakorvossal, hiszen “ahány ember, annyi féle”. Pánikbetegség teszt fellelhető ugyan az internetet böngészve, mégis mindenképpen szakembert javaslunk, aki számba veszi a tüneteket, egyéb panaszokat, esetleges betegségeket, megismeri a páciens életmódját, majd ez alapján tud megoldást javasolni. Egyéb pszichés betegségekhez hasonlóan kombinált kezelés lehetséges, amely állhat a gyógyszeres kezelésből és pszichoterápiából. A pszichológus abban segít, hogy a beteg megtanulja felismerni, kezelni, majd szép lassan megszelídíteni a pánikrohamok alkalmával fellépő félelmet, szorongást.

Pánikbetegség kezelése vitaminokkal?

Önmagában a vitaminok – a saját tapasztalatink szerint – nem segítenek egy ilyen összetett és kínzó állapot esetében, de kiegészítésként erősíthetjük szervezetünket B vitamin komplex, magnézium vagy az áldásos D vitamin segítségével.

 

© 2020 Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel