Pszichológiai terápia és tudatos életmód
— A lelki egyensúly alappillérei —
cikksorozat 2. rész

Pszichoterápia alatt a pszichológussal való együttműködést értjük. Fontos aranyszabály, hogy a beteg választ magának segítő szakembert. Én is addig válogattam a segítők közül, amíg meg nem találtam azt az embert, akiben százszázalékosan meg tudtam bízni. 

A pszichológussal karöltve a segítő terapeuták is azon igyekeznek, hogy minél előbb vissza tudjunk térni a pszichózisból a működőképes állapotunkba. Jelentheti ez a betegséggel kapcsolatos traumák és frusztrációk feldolgozását, de azt is, hogyan reagáljunk a külvilág impulzusaira, hogyan kommunikáljunk. 

Folyamatosan járok konzultációkra, akkor is, amikor egyensúlyban vagyok, és látszólag nincs már rá szükségem. A pszichoterápia nagyon sokat segített nekem nemcsak a betegséggel való megküzdésben, hanem a tudatos életmód és a betegségbelátás kialakításában is.

A szkizofrénia egyik alapvető jellemzője, hogy főként a betegség kezdeti szakaszában nem éreztem magam betegnek. Talán a neveltetésem, a családom iránt érzett szeretet és a kötelességtudat miatt mégis együttműködtem az orvosaimmal és a segítőimmel. Több mint tíz esztendővel a diagnózisom felállítása után néztem csak igazán szembe a valóság számomra kegyetlen arcával. Végre elismertem önmagam előtt, hogy lelkileg beteg ember vagyok. Ekkor történt meg a betegségbelátás nálam. Ez egy hosszú évekig tartó terápiás felkészítés eredményeképpen és egy vele párhuzamosan megélt mély lelki gödör alján alakult ki bennem.

A pszichoterápia jelentős segítség volt számomra a betegségbelátásom kialakulása mellett a tudatos életmód kialakításában is. Mit értek tudatos életmód alatt? Egyrészt a napi rutin kialakítását, másrészt az irányított táplálkozást.

 Az epizódok és az egyensúlyi állapot idejére is külön-külön napirendet szoktunk kialakítani, amelynek fontos része a napi szintű rendszeres mozgás és a természetben eltöltött idő.

Feleségemmel az évek során kitapasztaltuk, hogy nálunk mi működik és mi nem, ami a mindennapi tevékenységeket illeti. Kerülendő számomra például a negatív végkimenetelű és realitást borító fantasztikus filmek nézése, az éjszakázás vagy egyéb pozitív-negatív irányú kilengések.

Fontos, hogy a személyre szabott életritmus kialakuljon, mind az epizódok alatt, mind pedig a hosszú távú egyensúlyi állapotok megtartásában. A mindennapok megélése számomra hála az égnek már lehetséges egyensúlyi állapotban. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek kihívásokkal teli napok vagy időszakok. Életem jelentősebb részét viszont már egyensúlyban élhetem meg az általunk kialakított és számunkra leginkább megfelelő rendszer keretein belül.

© 2019-2020 Oravetz Dániel — Kulcsár Teodóra