Rosszkedv vagy depresszió?

Hajlamosak vagyunk rá, hogy átmeneti rossz hangulat esetén depressziósnak tituláljuk magunkat, pedig a kettő egyáltalán nem szinonim fogalom. A depresszió hetekig, vagy akár hónapokig, bizonyos esetekben évekig fennálló tartós szomorúságot, kilátástalanságot jelöl, amikor úgy érezzük, hogy “semminek sincs értelme”, hogy “nem érdemes élni”. A tévhittel ellentétben azonban egyáltalán nem arról van szó, hogy a beteg “elhagyja magát”, hanem bizonyos kémiai anyagok egyensúlya bomlik fel, ami ellen a “szedd össze magad” jellegű tanácsok nemhogy nem használnak, hanem még mélyebbre taszíthatják az egyébként is sérült lelkű embert. Saját tapasztalataink szerint sokkal többet jelent egy bíztató jó szó, baráti beszélgetés és a családi támogatás.

 

 

A depresszió tünetei – Milyen a depressziós ember?

A major (súlyos) depresszió komoly betegség. A szomorúság mellett a beteg képtelen az örömre, feszült, motivációja teljesen eltűnik. Fásultnak, kimerültnek érzi magát, egész nap az ágyban feküdne egy lefüggönyözött szobában. Negatív gondolatok, önvád, pesszimizmus jellemzik a gondolkodását, és beszédét egyaránt. Gyakoriak a szuicid gondotok is. Az érzelmi tünetek mellett fizikai jellegű panaszok is megjelennek: alvászavar, fejfájás, emésztési, étkezési, akár szexuális problémák is. A visszatérő vagy súlyos depresszió esetében nemcsak a pszichoterápia, de a gyógyszeres kezelés is javasolt, amelyet a pszichiáter személyre szabottan dolgoz ki. 

 

Atípusos depresszió esetén a betegek étvágya és alvásigénye megnő, és számos fizikai tünetet produkálnak (bénultság érzése, mellkasi, hasi fájdalom, fejfájás, szájszárazság, székrekedés). Gyakori a szorongás, a döntésképtelenség érzése. Szorongásos depresszió, ahogy a neve is mutatja, nagyfokú szorongással, ugyanakkor testi tünetekkel is együtt jár.

A bipoláris depresszió régebbi neve: mániás depresszió talán sokak számára ismerősebben cseng. A mániás szakaszokra a feldobott, aktív, energiával teli állapot jellemző, kevés alvással,  meggondolatlan döntésekkel, míg a depressziós szakasz éppen ennek ellentéte: kimerültséggel, fáradtsággal, a motiváció teljes hiányával jár.

 

Segítség depressziós vagyok! 

A depresszió leküzdése türelmet, együttműködést igényel. Sokat segíthet a hatékony gyógyszeres kezeléssel kombinált kognitív viselkedésterápia, amelyről a szakorvosok tudnak bővebb felvilágosítást adni. A család, a barátok támogatására rendkívül nagy szükség van, hiszen a reményvesztett állapot megélése kihat a beteg egész életére. A rendszeres mozgás is gyógyír lehet a mindennapokban, mert a testünkre gyakorolt pozitív hatásai által fokozhatja a motiváció, az életkedv visszanyerését. 

 

A betegség előfordulását tekintve egyik nemet sem kíméli, azonban a depresszió tünetei férfiaknál néha nehezebben felfedezhetők, hiszen a társadalmi elvárások és szerepek miatt gyengeségnek tartják, így általában igyekeznek titkolni. Gyakran az alkohol- és drogproblémák hátterében is valamely mentális betegség elfedése állhat.

 

© 2020 Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel