Takács Hajnal: Könyvajánló

A Nem vagyok bolond, csak szkizofrén című könyv túlmutat az igaz történet alapján íródott műveken. Túlmutat azért, mert valóban azt mutatja be, ami igaz és ami számít, ahogy kéne egymáshoz viszonyulnunk, és ahogy még sokszor nem tudunk. De nem csupán megmutatja a szeretetteli megértéssel és értéssel való viszonyulást, hanem a történeten keresztül bizonyítja, hogy létezik ez az út, és járható is.

 

A könyv olyan világba enged lüktetően élő betekintést, amiről eddig csak száraz tudásanyagunk volt; mi több, bélyegként sütöttük embertársainkra embertelen módon BNO kódként: schizofrén – vagyis bolond.
A történetben kibontakoznak Dani traumás emlékei, transzgenerációs öröksége, és bár a könyv nem egyértelműsíti, de sejteti, hogy ezek is alakították a folyamatokat. Számomra mélyen megrázó volt a gondolat, hogy az eseményláncolat mit eredményezhet attól függően, hogy kinek milyen feldolgozási eszközök állnak rendelkezésére. És hogy ettől még nem az egyszerűbb és sajnos széles körben bevett megbélyegzés a megoldás, hanem a nagyobb odafigyelést igénylő egyéni történetek mélyebb megértése; az, hogy nem azért különbözünk egymástól, mert lényegileg mások vagyunk, hanem azért, mert valami történt velünk.
A könyv pontosan azt mutatja meg, amit a címe ígér: attól, hogy valaki máshogy működik, még nem bolond. Sőt, olyan sajátos világgal rendelkezik, ami összhangba kerülhet az úgynevezett „normális világgal”. Ennek módját is megmutatja a könyv, méghozzá érzékletesen, a sorok között is tapintható szeretetteli energiával. Letehetetlen alkotás, olvastatja magát, miközben olyan értéket és szemléletet kínál az olvasónak, amit ha az elfogad, bizonyosan gazdagabb és elfogadóbb élete lesz.

Takács Hajnal
író, újságíró, tapasztalati traumaszakértő
Az asszony verve és a Bántalmazottak igazsága című könyvek szerzője
https://www.facebook.com/takacs.hajnal.manta1
www.takacshajnal.com