A depresszió tünetei

Milyen a depressziós ember?

A major (súlyos) depresszióban szenvedő beteg nemcsak szomorú, búskomor, de rendkívül feszült, szorongó, képtelen az örömre, elveszik a motivációja. Kimerült, állandóan fáradt, alvászavarai vannak. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ez a lustaság jele, azonban ha hozzátartozónk viselkedése tartósan hasonló jeleket mutat, depresszióra is gyanakodhatunk. 

Sajnos a negatív, pesszimista gondolatok öngyilkossági hajlamban, és – kísérletekben is felszínre törhetnek. A visszatérő vagy súlyos depresszió komoly pszichiátriai betegség, amely ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiával kezelhető.

Dani a pszichotikus epizódjait követően hosszabb-rövidebb depressziós periódusokon esett át, amelyek nagyon megviselték lelkileg. A fájdalom fizikailag is átjárta, és a kilátástalanság, reményvesztettség érzése uralkodott el rajta ezekben az időszakokban. A jó hír azonban, hogy családi, baráti támogatással, megfelelő terápiával és tudatossággal ki lehet lábalni ebből a mély gödörből is!

Mint minden pszichés betegségnek, a depressziónak is számos fajtája létezik. A szorongásos depresszió nemcsak testi tünetekben, de nagyfokú szorongásban is megmutatkozik. Ha atípusos depresszió a diagnózis, akkor a betegek alvásigénye és étvágya inkább fokozódik, előfordulhat  fejfájás, székrekedés, hasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban. A fizikai tünetek mellett szorongás, döntési képtelenség és a pánik is gyakori. Sajnos manapság egyre gyakoribb ez a súlyos probléma a gyermekkorban is. 

Melyek a depresszió tünetei gyerekeknél? Mindennapos szomorúság, levertség, kedvetlenség mellett alvás- és étkezési zavarok (az étvágy csökkenése vagy megnövekedése, és az ezzel járó fogyás illetve hízás) is előfordulhatnak. A hangulat romlása, szorongás, fáradtság és enerváltság a motiváció jelentős csökkenését eredményezik, így az iskolai teljesítmény romlása is jelentkezhet.

Depresszió tünetei tiniknél hasonlóak, azonban nehezebbé teheti a felismerést a serdülőkre amúgy is jellemző zárkózottság, a hangulati és viselkedésbeli ingadozások. Depresszióra a tünetek tartós fennállása esetén kell gondolnunk, ami a kamaszoknál kiegészülhet önváddal, döntési képtelenséggel, önmaguk teljes leértékelésével. Sajnos öngyilkossági gondolatok és – kísérletek sem ritkák, ezért érdemes sokat beszélgetni a fiatallal, és minél előbb szakemberhez fordulni. Az iskolában gyakran a tanulmányi eredmények romlása, az elszigetelődés is szembetűnő lehet, ez esetben egyeztessünk az osztályfőnökkel, tanárokkal, akik általában észreveszik a diákok megváltozott viselkedését.

Amennyiben a betegség előfordulását nemek tekintetében figyeljük meg, a nők általában könnyebben beszélnek a nehézségeikről, előbb kérnek segítséget. A depresszió tünetei férfiaknál azonban az esetek jelentős részében kezeletlenek maradhatnak, mert nem szívesen beszélnek róla vagy próbálják palástolni. Sokan egyfajta gyengeségnek, hibának fogják fel, pedig ugyanolyan súlyos betegség, mint akár a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, ami kezelhető. Számos esetben az alkohol- és drogproblémák is utalhatnak mentális betegségre, a betegek egy része ugyanis így próbál enyhíteni fájdalmán, alacsony önbecsülésén, lelki kínjain.

Létezik- e depresszió tünetei teszt?

Sokan kutakodnak az interneten, mielőtt orvoshoz fordulnának. Az itt fellelhető tesztek némiképp segíthetnek, azonban félrevezetőek is lehetnek. Amikor nem érezzük jól magunkat, sokkolóan hathat egy-egy elképzelt betegség gondolata. Visszatérő tünetek esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk, hogy kizárjunk más betegségeket és pontosan megtudhassuk a diagnózist!

Lehetséges a depresszió kezelése természetes módon?

Nézetünk szerint érdemes az arany középutat választani. A gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia mellett nagyon hatékony a tudatos életmód vezetése, kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozással, mozgással és megfelelő pihenéssel. A kiegészítő terápiában alkalmazott gyógynövények, vitaminok segíthetik a felépülést, ám hatásaikról mindenképpen kérdezzük meg a kezelőorvost, hiszen ezek is befolyásolhatják egyes gyógyszerek működését.

© 2020 Kulcsár Teodóra