Pánikroham tünetei

Pánikbetegség okai mind a mai napig nem tisztázottak teljes egészében. Egyrészt az öröklődés, a stresszre adott különböző reakciók, a tartós szorongás vagy trauma állhat a háttérben. Másrészt a visszatérő pánikbetegség esetén a beteg rettegve, szorongva várja a következő rohamot, amit az előzőleg átélt kínzó tapasztalatok még fel is erősíthetnek. A közvetlen kiváltó ok azonban általában ismeretlen, nem meghatározható. 

A felnőttkori és gyermek pánikbetegség tünetei egyaránt hasonlítanak súlyos betegségek tüneteire. A beteg légszomjat, erős szívdobogást, mellkasi szorítást, zsibbadást, szédülést, remegést, gyengeséget, szapora pulzust, felerősödő hőérzetet vagy hideglelést érez. A tünetegyüttes annyira valóságos és erős, hogy az illető azt hiszi, menten meghal. Gyakran alapos kivizsgáláson esik át, mire kiderül, mi is lappang valójában a kínzó tünetek mögött.

Éjszakai pánikroham tünetei ugyanazok, mint a nappal jelentkező jelek, csak éppen álmunkban érnek minket, ezáltal még váratlanabbak, félelmetesebbek lehetnek. Okai igencsak sokfélék lehetnek, annyi azonban bizonyos, hogy a stressz, a szorongás, a konfliktusok és a rohanó életmód nem kedvező hatásúak.

Érdemes ezért elalvás előtt relaxálni, meditálni vagy lazító jóga gyakorlatokat végezni. Tévénézés, telefon nyomkodás helyett inkább olvassunk, lefekvés előtt sétáljunk a friss levegőn, és fogyasszunk nyugtató hatású gyógyteákat. Amennyiben gyógyszert szedünk, még a gyógyhatású készítményekről is kérjük ki az orvosunk tanácsát, ugyanis néhány gyógynövény is befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását.

Pánikbetegség fajtái tekintetében a visszatérő pánikroham rendkívül megnehezíti a beteg életét, hiszen adott helyeken vagy élethelyzetekben elég visszaemlékeznie egy korábbi rohamra, s az máris előtörhet. Esetünkben a pánik miatt napokat vagy akár heteket is a lakásban töltöttünk a pszichotikus epizódok alkalmával, mert Dani annyira félt, szorongott a külvilágtól. 

Mit tegyünk pánikroham esetén? Saját tapasztalataink alapján a légzés szabályozása,  lelassítása, a mély levegővételek segíthetnek. Szélsőséges helyzetben kipróbáltuk, hogy Dani egy zacskóba lélegzett, és próbált csak a lélegzetvételére figyelni. Ez a módszer egyfajta elsősegély pánikroham esetén, amelynek segítségével szép lassan sikerült csillapítanunk a rohamot. 

Daninak a megelőzés is rengeteget segített, amelynek részei a pszichoterápia, a mozgás, a stressz csökkentése és egy tudatos életmód kialakítása.

A pánikbetegség kezelése összetett folyamat, hiszen pszichés problémáról beszélünk, ezért a gyógyszeres terápia mellett rendkívül fontos a pszichoterápia. Ehhez személyesen keressük fel a pszichológust, aki személyre szabottan csak velünk foglalkozik. Sokan kérdezik, hogy pánikbetegség teszt alapján lehet-e önmagunkat diagnosztizálni. Nyilván egyfajta támpontot adhat, azonban sokszor félrevezető is lehet egy ilyen személytelen teszt, ezért mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Pánikbetegség kezelése vitaminokkal? Saját tapasztalataink alapján csupán vitaminkészítmények szedése egy ilyen komoly tünetekkel járó állapot esetén nem elegendő, ezért a nálunk is bevált kombinált terápiát javasoljuk.

Létezik-e pánikbetegség fórum?

Természetesen rábukkanhatunk hasznos oldalakra az interneten. Személyes véleményünk, hogy minden esetben kérjük ki az adott szolgáltatásról ismerősök, barátok tapasztalatait, és olyan segítséget vegyünk igénybe, amely minden szempontból megfelel az igényeinknek.

© 2020 Kulcsár Teodóra