Életem egyensúlyban szkizofréniával
— A lelki egyensúly alappillérei —
cikksorozat 1. rész

Több, mint tizenhét esztendeje élek szkizofréniával. Feleségemmel a most következő cikk sorozatban arra vállalkozunk, hogy az elmúlt időszak tapasztalatait összefoglaljuk és megosztjuk sorstársainkkal és szeretteikkel.

Korábban megjelent, a sorban első Mentőöv című önsegítő kézikönyvünk után most egy újabb, átfogóbb jellegű a sorban immár harmadik könyvön dolgozunk. A következőkben ebből a kéziratból adunk ízelítőt segítő szándékkal. Úgy tapasztaltuk, hogy aki ezzel a betegséggel gyorsan jut érdemi segítséghez,  nagyobb esélyekkel indulhat el a betegséggel való megküzdés illetve az egyensúlyi állapot elérése és megtartása felé. Kezdődjön hát a premier előtti tapasztalat-megosztás. 

Útravalónak annyit még szeretnénk közzétenni, hogy az általunk röviden bemutatott rendszer és módszerek saját tapasztalatokon alapulnak. Érdemes őket tovább gondolni, személyre szabni, hiszen ahány ember, annyi féle megoldás létezik a lélek labirintusában. Annyit tapasztalatból máris mondhatunk, hogy van fény az alagút végén.

Ennek fényében bemutatjuk most a “Lelki egyensúly alappillérei” című cikksorozatot.

 

A lelki egyensúly alappillérei — cikksorozat:

1. A gyógyszeres kezelés

Kezdetben tabletta formában kaptam kezelést, és onnan indultam, hogy kifejezetten nyomasztó érzéseim voltak a gyógyszerekkel kapcsolatban. Hosszú évekig küzdöttem a bizonytalansággal, hogy bevettem-e aznap a gyógyszereimet vagy már megint elfelejtettem? Hasonló problémák és több epizód után talált meg a lehetőség, hogy havi egyszeri injekcióra válthattam a tablettákat.

Ezt követően közel hat esztendeig egyensúlyban éltem. Mégis ott motoszkált bennem, hogy szeretném elhagyni egyszer a gyógyszereket. Egészen odáig eljutottam, hogy orvosi felügyelet mellett megpróbáltam, milyen is az életem gyógyszeres kezelés nélkül. Esetemben röviden így tudom jellemezni a változást: maga volt a pokol.

Azóta közel egy évtized telt el, több pszichotikus epizódon vagyok túl. Viszont, ami bíztató, hogy az idő jelentős részét egyensúlyi állapotban élhettem meg. Hála a tudomány mai állásának, és többek között gyógyszereimnek.

Jelenleg tartós hatású injekciót kapok havi rendszerességgel, s bizony minden alkalommal hálát adok Istennek, hogy ilyen segítségem is van. Ma már eszembe sem jut a régi bizonytalanságot adó kérdés, bevettem-e a gyógyszereimet? S hogyan tudom jellemezni a jelenlegi egyensúlyi állapotomat? Kiszámíthatóbb. Így akkor is együttműködöm a gyógyszeres kezelésemmel kapcsolatban, amikor látszólag már nincsen rá szükségem.

© 2019-2020 Oravetz Dániel — Kulcsár Teodóra